Topinsect, kwaliteit in gekookte en diepgevroren voederinsecten: Meelwormen.

Meelwormen

De meeltor (Tenebrio molitor) is een kever uit de familie zwartlijven of Tenebrionidae. De vier stadia van het insect zijn: kever Ė ei Ė larve Ė pop.

De kever zelf is niet zo bekend. De larve (meelworm) is veel bekender en is zowel een plaaginsect als een belangrijke bron van voedsel voor vogels en reptielen. Vooral in gevangenschap gehouden dieren zijn er van afhankelijk. Alleen de larve wordt op grote schaal als voedseldier verkocht, de kever is hiervoor minder geschikt maar wordt toch genomen door reptielen en amfibieŽn . De kevers kan men eenvoudig verkrijgen door wormen te laten verpoppen.

De meelworm leeft in de natuur van vermolmd hout, maar ook van o.a. tarwemeel waardoor hij een plaag kan zijn voor graan- en meelverwerkende bedrijven. De meelworm wordt wel gevoerd aan in gevangenschap gehouden geleedpotigen als vogelspinnen, schorpioenen en bidsprinkhanen. Ook aan insectenetende vogels, verschillende reptielen en sommige vissen kan de meelworm worden aangeboden. Lang niet alle soorten vogels, reptielen en vissen verdragen echter de relatief harde bepantsering die veel chitine bevat.

De meelworm in de kwekerijen wordt gekweekt op een mengsel van tarwe, tarwezemelen en groenten, zonder toevoeging van enige groeipromotor of chemicaliŽn.

Door het koken en het schokvriezen op onze installatie worden de meelwormen ontdaan van alle bacteriŽn en worden ze quasi steriel. De restfractie bacteriŽn en schimmels zit ruim onder de normen die gelden voor menselijke en dierlijke voeding. Dit wordt opgevolgd door frequente controle via analyse. Door het dubbele proces worden de wormen ook beter verteerbaar.

[Terug]                             [Website Topinsect, kwaliteit in gekookte en diepgevroren voederinsecten.]